25 June 2008

Din "Spuma zilelor"

Desi tot nu exista destule sensuri pentru a scrie despre Boris Vian, poate cateva citate pot ilustra, macar partial, universul atat de magic-vizual, parfumat-animat, ireal si sinestezic din "Spuma zilelor"...

* ... cele cîteva pagini demonstrative de mai jos îsi trag toata forta din faptul ca povestea e în întregime adevarata, de vreme ce am nascocit-o de la un cap la celalalt. Realizarea ei materiala propriu-zisa consta în esenta dintr-o proiectare a realitatii, prin atmosfera piezisa si fierbinte, pe un plan referential, neuniform ondulat si p'rezentînd distorsiuni. E, dupa cum se vede, un procedeu prin excelenta avuabil.


* Goli baia dînd o gaura în fundul cazii. Pardoseala baii, cu dale de gresie ceramica de un galben deschis, era în panta si îndrepta apa spre un orificiu sub care se afla chiar biroul locatarului de la etajul de jos. Nu de mult, acesta, fara a-l înstiinta pe Colin, îsi mutase biroul în alt loc. Acum, apa curgea pe dulapul de provizii.


* Atîrna prosopul de rastel, puse presul de baie pe marginea cazii si presara peste el un strat bun de sare pentru a-l sili sa dea afara toata apa. Presul începu sa lase bale si sa faca ciorchini din basicute de sapun.


* — As vrea sa ma-ndragostesc, spuse Colin. Ai vrea sa te-ndragostesti. Ar vrea idem (sa se-ndragosteasca). Am vrea, ati vrea sa va-ndragostiti. Si ei ar vrea sa fie îndragostiti...îsi înnoda cravata în fata oglinzii din baie.


* Usa de la intrare se închise în urma lui cu zgomotul unui sarut pe-un umar gol.


* Mergeau, apucînd-o pe primul trotuar iesit în cale. Un nouras trandafiriu cobora din vazduh si se apropia de ei.

— Vin! propuse el.

— Vino, spuse Colin.

Si norul îi învalui. înauntru era cald si mirosea a zahar cu scortisoara.

— Nu ne mai vede nimeni! spuse Colin... Dar noi îi vedem!...

— E cam transparent, spuse Chloe. Fii cu bagare de seama.

— Nu-i nimic. E mai placut totusi, spuse Colin. Ce vrei sa facem?

— Sa ne plimbam, atît... Te plictiseste?


* Colin se simtea cuprins de rusine la gîndul ca e asa de bogat

— Asculta, Chick, spuse el, vrei o parte din banii mei? Alise îl privi pe Colin cu duiosie. Era atît de bun, încît în vinele de la mîini i se zarea palpitul gîndurilor albastre si mov.


* Era ceva eterat în cîntecul lui Johnny Hodges, ceva inexplicabil si desavîrsit de senzual. Senzualitatea în stare pura, desprinsa de trup.

Colturile camerei se modificau si se rotunjeau sub înrîurirea muzicii. Colin si Chloe se odihneau acum în centrul unei sfere.

— Ce-a fost? întreba Chloe.

— The Mood to be Wooed, raspunse Colin.


* Pişca zdravan de vîrf o raza de soare care se pregatea sa atinga un ochi al Chloei. Raza se contracta domol si porni sa se plimbe pe mobilele din camera.


* Iesira. Cerul albastru-verzui atîrna pîna aproape de caldarîm si pe jos pete mari albe însemnau locurile unde se zdrobisera nori.

— A fost furtuna, spuse antichitarul.


*******


*
Le plus clair de mon temps, je le passe à l'obscurcir, parce que la lumière me gêne.

* Les oiseaux sont responsables de trois au moins des grandes malédictions qui pèsent sur l'homme. Ils lui ont donné le désir de grimper aux arbres, celui de voler, celui de chanter...


* Quand on ne sait rien, on peut tout de même trouver des choses, avec de l'imagination.


* Une sortie, c'est une entrée que l'on prend dans l'autre sens.


* On ne comprend pas une oeuvre, on comprend l'homme qui l'a faite.


* L'histoire est entièrement vraie puisque je l'ai imaginée d'un bout à l'autre.


* Je me demande si je ne suis pas en train de jouer avec les mots. Et si les mots étaient faits pour ça ?

(Boris Vian) - 24. 06.2008


23 June 2008

Jazz Me Blues -- Boris Vian


Boris Vian

10 martie 1920 -- 23 iunie 1959


(l'ecume des jours -- manuscris)


Nu pot să scriu decât despre tine,
Cu mâna ta. Este un fel de-a te pastra

Inaintea ochilor...
(marin sorescu)


si totusi...ce spui cand cuvintele nu au destul sens sa te exprime?


22 June 2008

bookfest 2008 - achizitii

Au trecut deja doua saptamani de la ultima zi de bookfest... achizitiile acestei editii, pe zile:

Vineri, 6 iunie 2008

yasunari kawabata –
tara zapezilor (humanitas)
henry james -- the portrait of a lady
(la spiga languages)
marguerite duras – moderato cantabile
(cartier)
henri brunel – haiku intelepciune sau nebunie ?


Sambata, 7 iunie 2008
boris vian – je voidrais pas crever/ n`as prea vrea ca s-o mierlesc
(paralela 45)
boris vian – moarte pocitanilor
(humanitas)

boris vian – cronici romantate (univers)
paulo coelho – enigma/agenda (humanitas)


Boris Vian si Marguerite Duras au fost "bucuriile" acestei editii, asa cum in trecut a fost "Insuportabila usuratate..." a lui Kundera sau "Incest" a lui Anais Nin...

15 June 2008

"Citesc monstruos si browsez enorm"

Tot cautand ceva de asasinat inca o noapte de nesomn, am nimerit la tv peste o emisiune moderata de catre Delia Budeanu - "oamenii timpului nostru"; invitate: Denisa Comanescu si Simona Kessler - altfel spus, acum - directorul general al editurii Humanitas fiction si respectiv, primul agent literar de la noi; evident, motivul pentru care am zabovit la emisiune, pana sa descopar invitatele, a fost vocea. Delia Budeanu inca mai are acea inflexiune a vocii tipica unei perioade de demult, alura si frumusetea de crainic tv, si chiar si intrebarile aproape de lirism ce caracterizau majoritatea interviurilor din acea perioada - toate explicabile dealtfel, dupa atatia ani de televiziune.
Asadar, pe langa faptul ca mi-a pierdut speranta de a mai adormi, emisiunea mi-a retrezit si interesul pentru cea responsabila de titlurile din colectia "Raftul Denisei"... prin urmare am browsat infim, si am descoperit cateva interviuri din perioada Polirom. Din acele articole, cateva bucati care mi-au placut:

"Creierul meu excitat e o cursa de soareci."
"In catuse magnetice mi-a prins rasuflarea."

"Vino tu, Sisif, sa facem schimbul pret de un vers."

Asa suna versurile poetei Denisa Comanescu, ce-o caracterizeaza in viata ei de editor al Bibliotecii Polirom.

Cum poate o poetesa sa umble asa usor prin literatura universala?
In loc sa-ti tin o polologhie despre lectura ca modus vivendi, ti-l citez pe Borges: "Sa se laude altii cu paginile pe care le-au scris; / eu ma mindresc cu cele pe care le-am citit" (volumul "Poezii - Un cititor").


Fa-ti biografia din titluri de carti editate la Polirom.
Iata din citeva titluri, dintre cele peste 350 publicate in colectia "Biblioteca Polirom" si in seriile de autori straini pe care le coordonez din 2001: "De veghe in lanul de secara", "Ramasitele zilei", "O dragoste", "Sub vulcan", "Se face tot mai tirziu", "Frumosii invinsi", "Evadari din iubire", "Pe drum", "Fara speranta", "Pamintul de sub talpile ei", "Sfirsitul unei iubiri", "Pata umana", "Ispasire", "Factotum", "Ada sau ardoarea", "Sufocare", "Corectii", "Mingiieri straine", "Eseu despre orbire", "Femeia care astepta", "Pianista", "Fructele pasiunii", "Taci, te rog!", "Marea aspiratie", "Lumina de august", "Cartea iluziilor", "Orbirea", "Middlesex".


12 June 2008

nothing in my way – keane

64 de playeri, 270 de minute de aceeasi melodie, neintrerupt, continuu si neincetat intr-o noapte de nesomn...si nici macar nu stiu de ce... poate insomnia, poate sentimentul de melodie ce intruchipeaza Sunetul in tacere, poate pentru cum suna “lovers“ sau pianul, sau ”when I know that you're hurt inside”, ”when you wanna die, when you're hurt inside” sau doar “hurt inside”…si ciudat, nu simteam niciun fel de nefericire pana sa ascult melodia…


And why'd you say

It's just another day, nothing in my way

I don't wanna go, I don't wanna stay

So there's nothing left to say


(melodia de ascultat pe youtube, in titlu)


9 June 2008

somn afixat




...asomn...ansomn...isomn...
...
insomn...nesomn...nonsomn...
antesomn...antesomn...antesomn...









6 June 2008

De demult citite IV - bookfest 2007

Pentru ca tot am pomenit de achizitiile de la Bookfest 2007, prezentarile pe scurt despre cartile respective la momentul citirii lor...

despre farmecul lucrurilor plictisitoare (alain de botton) - asteptam mai mult de la aceasta carte. Asteptam o alta perspectiva asupra cotidianului si asteptam o alta abordare in ceea ce priveste stilul. Volumul se remarca doar prin o analiza personala asupra operelor lui Edward Hopper raportate la gesturile banale ale fiecarei zi, cateva pasaje aforisitice reusite si, fapt care nu apartine autorului, o foarte reusita adaptare a titlului (in original - On seeing and noticing).

parfumul (patrick suskind) - este singura carte care m-a facut sa-mi doresc disperat sa pot amusina cuvintele si imaginile, sau descrisul. Imi pare imposibil sa nu iesi schimbat dupa trecerea prin acesta carte. Are elemente comune cu Hotii de frumusete a lui Bruckner - ambele tratand acelasi subiect (eternizarea frumusetii prin posedarea esentei sale - parfumul trupului intr-un caz, respiratia in celalat) si ambele cu un final-soc -- mult, mult mai dramatic in romanul lui Suskind.
Dat fiind faptul ca am citit acest volum in paralel cu varianta frantuzeasca, ar fi nedrept sa nu remarc traducerea exceptionala din germana realizata de Grete Tartler - absolut deosebita, comparativ.

catafazii (ion duna) - sau variatiuni pe o tema data as spune; insa nu variatiuni repetitive; fiecare reluare de imagine, tema sau constructie semantica aduce un sens nou si o alta profunzime poeziei respective. Prefer totusi primul volum al poetului, Trenul de treiesiunu februarie
(3 iulie 2007)



Va recomand Flori pentru Algernon - Daniel Keyes -- este o carte care consuma psihic, nu prin greutate (cum este de exemplu Crima si pedeapsa), ci prin faptul ca solicita maximul de empatie si sensibiliate de care cred ca este capabil un om; sfarsitul este trist intr-un mod previzibil (ma asteptam sa se incheie naspa, dar nici chiar asa) si poate tocmai de-asta foarte reusit.

Povestea pe scurt: Charlie Gordon este un tanar intarziat, caruia i se ofera sansa de "a deveni destept" printr`o operatie pe creier, experimentata inainte doar pe un soricel - el este Algernon. Charlie accepta, si in scurt timp devine superlativul lui genial
sau (altfel spus si la fel de fortat) peste masura de genial. Observa insa ca starea sa intelectuala este similara cu evolutia lui Algernon. Cand descopera ca acesta incepe sa dea semne de regresie intelectuala accentuata, intelege ca nu mai are mult...
(25 iulie 2007)



4 June 2008

Bookfest 2008

De astazi incepand, 5 (cinci) zile de Bookfest...rabdare si tutun este tot ce trebuie; si ceva bani; cum pentru primele doua vorba vine, se pare ca ultimul devine esential; desigur, este permis sa te plimbi ca la muzeu prin "salonul cartii din bucuresti", ba mai mult, aici poti atinge si "exponatele"... singura problema ar fi momentul intrarii: pentru mine este momentul in care uit de orice imparteala a bugetului alocat, timp sau eventuale planuri; pe masura ce inaintez printre standuri, incep sa se creeze in minte tot felul de legaturi, amintiri, calcule si argumente pentru care as cumpara cate o carte declansatoare a conexiunilor respective. Inutil sa intocmesc vreo listuta sau ceva care sa semene cu ideea de organizare...
Intr-un final, sunt carti care ma vor convinge, carti pentru care voi fi sacrificat alte carti - mereu cu speranta catre sinea-mi ca vor fi "razbunate"...



Achizitiile bookfest 2007 - aproape asa cum au fost ele redate la momentul respectiv pe unul dintre forumurile pe unde mai activez :

*Maestrul si Margareta cu doar 16 lei, necartonata, de la Cartier - pt ca de fiecare data cand am citit-o, era fie de la biblioteca, fie a vreunei cunostinte

*Larousse - Dictionnaire de Francais - 10 lei - ceea ce aveam eu era un larousse de poche micut si necuprinzator

*Teodor Duna -- Catafazii-ed. Vinea -- al doilea volum de poezii al autorului, recompensat cu premiul national de poezie mihai eminescu pt debut in 2003

* o gramatica lb engleze de la booklet, pt ca e micuta si "portabila", deci posibil utila

* un poster cu Marin Sorescu

* Tales from Shakespeare - de fratii Lamb -- o mai am in doua exemplare, dar era cu CD si n-am rezistat - si mai era si pretul - doar 10 lei

* de la Polirom un singur volum pt ca aproape epuizasem resursele alocate si pt ca humanitasul fusese chiar inainte: Albastru nemerginit, aproape transparent -- Ryu Murakami -- pt ca am o slabiciune pt albastrul inefabil

* si de la Humanitas, o carte recomandata de o persoana draga mie, in ale carei gusturi literare am foarte mare incredere: Flori pt Algernon -- Daniel Keyes

* tot din colectia Cartea de pe noptiera: Parfumul - Patrick Suskind - am vrut-o inca de la gaudeamus 2006

* si in sfarsit, din aceasi colectie, o serie de eseuri - Alain de Botton - Despre farmecul lucrurilor plictisitoare - pt ca-mi placea cum suna dinainte de-a-mi fi recomandata.