18 February 2012

Dvorak -- Humoresque

Ad Libitum -- Un nou inceput, Sala Radio, 17 februarie 2012  
Program: J. Haydn -- Cvartetul în sol major, op. 74 nr. 3, Călăreţul
L. van Beethoven -- Cvartetul în do minor, op. 18 nr. 4
J. Sibelius -- Cvartetul în re minor, op. 56 - Voces Intimae
A fost minunat; am fost si nu am fost in sala: am calatorit in locuri dragi, am privit dansuri, si fluturi, si campii pictate, am alergat prin iarba si am creat povesti; cu privirea catre cei patru - pe arcusurile carora mi-am lasat sufletul pentru doua ore, sunetele s-au transformat in imagini si suras. Si magie, inexplicabil, inexprimabil: in copilarie, printre castele audio ale parintilor pe care le ascultam pe ascuns, exista una la care tineam in mod deosebit - era verde aprins (singura pata de culoare printre casetele negre sau gri), basf, si continea muzica clasica; iar printre bucatile de muzica clasica, era o secventa care ma cutremura, la fiecare ascultare -- simteam cum fiecare bucata din fiinta mea tremura de emotie; nu am stiut niciodata cine sau ce este.
Aseara, cumva, umbra unei intrebari mi-a trecut prin gand: "daca... totusi?". Am ignorat-o, si m-am cufundat din nou in muzica si in scaun. Si s-a intamplat; la bis. Dintre toate melodiile din lume, ei au ales-o pe EA; dintre toate compozitiile care exista, ei au interpretat-o in memoria lui Adrian Berescu, pe EA. M-am simtit prabusindu-ma, desi stateam deja pe scaun, si cred ca tremurul mainilor mi l-am ascuns, doar ochii s-au impotrivit discret. Nu stiu cum as putea reda nebunia si disperarea cautarii, sau daca o voi mai trai vreodata. Am regasit-O asadar acasa; ma astepta la mai putin de o ora de cautare. Am mai intalnit, desigur, melodii care m-au cucerit si obsedat, dar ACEASTA melodie face ce vrea din mine: sunt neputincioasa, nu ma pot impotrivi, ma distruge si ma repara; ma surprind zambind pe masurile seninatatii, ale albastrului pe care il emana acordurile de inceput, apoi urmeaza partea ACEEA: si ma prabusesc, si invariabil plang, si tristetea intregii lumi irumpe odata cu sunetele, coplesitoare, strivitoare, si-mi simt sufletul sfasaiat, si-mi pierd respiratia, dar raman fermecata, vrajita, indragostita, si o mai ascult o data; si iar, si iar, si o noapte intreaga, si mereu, pana...

Dvorak -- Humoresque - Symphony
Dvorak -- Humoresque/ Heifetz
Dvorak -- Humoresque/ Yo Yo Ma & Perlman
Dvorak -- Humoresque/ Kreisler
Dvorak -- Humoresque/ Ysaye

3 comments:

 1. Impresie. Recenzie de concert.

  ReplyDelete
 2. Am fost la concertul cu pricina si am incercat apoi sa aflu cum se cheama piesa ce "nu mai necesita nici o pezentare". Multumesc!
  Mihai

  ReplyDelete
 3. Exact! "piesa ce nu mai necesita nici o prezentare" -- am disperat putin :))
  Ma bucur ca a ajutat. Multumesc si eu!

  ReplyDelete