24 September 2012

what should i read next?

In periplurile mele prin lumea virtuala am descoperit o recomandare de site:Practic accesezi site-ul, scrii in caseta de cautare numele unui autor sau al unei carti, apoi accesezi link-ul-rezultat al cautarii, si ti se afiseaza o lista de sugestii - scrieri similare stilului cartii sau autorului respectiv.
Am incercat cu Boris, Milorad, Thomas Mann si Borges, si rezultatele par multumitoare. De fapt, mai mult de-atat... 

Acesta postare se vrea o incantare: am cautat Boris si Foam of the Daze (Spuma zilelor). Ignorand primele doua sugestii - Paul Auster (??? Timbuktu si nush ce trilogie), pe locul trei a fost 'Magicinul' lui Fowles, iar ultima: Italo Calvino - If on a Winter's Night a Traveler. Despre Italo Calvino stiam ca este un autor de citit, iar din 'Daca intr-o noapte de iarna, un calator' imi era cunoscut doar titlul. Am aprofundat putin, si ceea ce am descoperit nu a facut decat sa-mi sporeasca curiozitatea: 
"Romanul vorbește despre un cititor care începe să citească o carte intitulată "Dacă într-o noapte de iarnă un călător ". Primul și toate capitolele impare explică la persoana a doua cum se comportă cititorul care vrea să citească urmatorul capitol al romanului. Capitolele pare însă, sunt capitole inițiale ale cărților per care cititorul încearcă să le citească. Este un roman care povestește plăcerea lecturii, sau mai bine spus plăcerea începutului unei lecturi. Este un metaroman în care structura sintactică se împletește în mod direct cu povestea pe care autorul dorește să o nareze.'' (wikipedia)

M-am apucat asadar de citit; am gasit-o in italiana; si am inteles: primul capitol este scris la pers a II-a singular, si pare a fi un fel de descantec de dinainte de hipnoza: sunt de fapt sfaturi, adresate cititorului despre cum sa citeasca mai departe. Ce idee! M-a prins, deci; imi place; sa vedem mai departe!

1 comment:

  1. Foarte străin de modul meu de a citi o carte după alta.

    Lista de sugestii e generată automat, ori de către nişte cetăţeni ?

    ReplyDelete