10 September 2009

Retorice IV



Daca "deja-vu" descrie ceva (aparent) vazut sau trait, cum exprimam ceva deja auzit/ascultat? Cum ar fi sa avem un astfel de cuvant/sintagma si pentru simtul tactil? :)

xxx

2 comments:

  1. Da, interesant.
    Se pare ca spatiul vizual are prioritate. Ceea ce survine prin celelalte simturi este reprezentat cumva tot in spatiul vizual, nu in spatiul propriu acelui simt. Reprezentarea fizica a lumii pleaca de la vaz si desparte bucata de substanta vazuta in molecule si atomi.

    ReplyDelete
  2. Dap, la aceeasi concluzie am ajuns si eu, si o confirmare (mai putin subtila decat perspectiva ta) a fost episodul Susan Boyle: teoria mea este ca factorul principal care a influentat votul decisiv al publicului in favoarea trupei de dans, a fost faptul ca acestia au mizat pe vizual-dans, in timp ce Susan Doyle a avut exclusiv vocea-auditivul;
    au mai fost cu siguranta si diferenta de varsta, si celebritatea deja dobandita a lui Susan, dar cred ca au fost mai degraba criterii secundare.

    Intr-un fel sau altul ne incredem mai mult in ceea ce vedem, decat in ceea ce auzim; ceea ce este explicabil la un anumit nivel, pt ca zgomotele sau sunetele pot fi mult mai usor confundate decat anumite elemente vizuale.

    ReplyDelete