13 June 2011

Cartea care nu exista

Am petrecut doua ore si mai mult, cautand prin librariile si anticariatele online Paul Ricoeur -- Despre traducere; fara succes, desigur. La Polirom stocul era/este mereu epuizat, dinainte de a fi cautat eu cartea -- moment care pt mine se situeaza deja in "negura timpului".

Mi-am amintit ca am cautat cartea si in Paris, la buchinistii de pe malul Senei: unii indiferenti la numele lui Paul Ricoeur, altii - putini - indrumandu-ma spre alte carti de "philo" ( - asa i-am si reperat pe cei pt care cartile erau 'munca', si pe cei pt care erau pasiune si interes).

Acum insa, incep sa ma intreb daca aceasta carte exista cu adevarat; poate a existat candva, si acum s-a pierdut. Poate nu se va mai retipari niciodata, si va ramane ratacita pe vecie. Poate nu a Existat niciodata, si este doar o plasmuire a unor fiinte alese, care au parcurs randurile unei carti existente doar in vis...

6 comments:

  1. Pai sa caut si eu, daca tot mi-ai zis! Deci Pol Richior...

    ReplyDelete
  2. Cartea exista, bineinteles. O are varu-meu, care nu imprumuta nicio carte (am citit din ea la el acasa).

    ReplyDelete
  3. Si...exista vreo sansa sa-si transforme casa in sala de lectura, la un moment dat? :D

    Sau... poate ai visat continutul cartii, poate suferi de narcolepsie, poate esti un Ales; poate, poate, poate! nu stiu; daca ma mai gandesc mult, ma apuca disperarea.

    ReplyDelete
  4. Bine, dar nu exista pe acolo o Biblioteca Nationala, unde incape macar un exemplar din tot ce s-a tiparit in Romania ?

    ReplyDelete
  5. Eu sunt mai mult o fiinta nocturna, inteleg altfel ceea ce citesc noaptea; bibliotecile sunt cu precadere entitati diurne.

    Probabil voi merge la BCU la un moment dat, pt Ricoeur si ceea ce nu gasesc de Milorad P.

    ReplyDelete